Jedan šalter za osiguranike PIO Srbije, RS i FBiH

Bez autora
Oct 21 2015

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije i Zavod za socijalno osiguranje organizovali su danas u Beogradu prve Međunarodne savjetodavne dane između nosilaca PIO Srbije, BiH i RS, a direktorka Fonda PIO Dragana Kalinović je rekla da je riječ o jednom šalteru na kome će građani moći da ostvaruju svoja prava.Zahvaljujući tome, građani koji su ostvarili radni staž u bivšim republikama mogu na jednom mjestu, ne obilazeći sva tri fonda da dobiju informacije o svojim pravima iz te oblasti. Kalinović je kazala da će ovom aktivnošću penzioni fondovi Federacije BiH, Republike Srpske i Srbije unapredili svoj rad na dobrobit svih svojih građana i osiguranika.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije i Zavod za socijalno osiguranje organizovali su danas u Beogradu prve Međunarodne savjetodavne dane između nosilaca PIO Srbije, BiH i RS, a direktorka Fonda PIO Dragana Kalinović je rekla da je riječ o jednom šalteru na kome će građani moći da ostvaruju svoja prava.

Zahvaljujući tome, građani koji su ostvarili radni staž u bivšim republikama mogu na jednom mjestu, ne obilazeći sva tri fonda da dobiju informacije o svojim pravima iz te oblasti.

Kalinović je kazala da će ovom aktivnošću penzioni fondovi Federacije BiH, Republike Srpske i Srbije unapredili svoj rad na dobrobit svih svojih građana i osiguranika.

"Danas praktično imamo zajednički šalter tri fonda na kome građani  koji su ostvarili radni staž u Srbiji, RS i federaciji BiH a ostvaruju svoja prava kod nosioca gdje imaju posljednje prebivalište i na zajedničkom šalteru mogu da se raspitaju o svim uslovima za ostvarivanje penzije, kao i da ako su podnijeli zahtjev dobiju objašnjenje zašto zahtjev nije rešen u roku i šta je sve od dokumentacije potrebno da bi se riješio", kazala je Kalinović.

Kako je navela, građanima je praktično omogućeno  da na jednom mjestu riješe sve svoje potrebe i pitanja, a ne da troše vrijeme i obilaze sva tri fonda ponaosob .

Kako je kazala, savjetovanje nosilaca osiguranja sa predstavnicima RS i BiH održava se prvi put i interesovanje je značajno budući da su se 74 korisnika prijavila za učešće.

Pomoćnik ministra za rad Zoran Milošević u Vladi Srbije rekao je da je cilj da se fondovi približe osiguranicima, kako bi riješili sva bitna pitanja.

"Veoma smo zahvalni da se na ovaj način rješavaju problemi  i pružaćemo podršku i za dalje susrete", rekao je Milošević.

Za svoja prava osiguranici mogu da se raspitaju i sutra, a ubuduće će savjetovanje biti održavano dva puta godišnje.

Direktor PIO Fonda Republike Srpske Mladen Milić rekao je da je današnja organizacija savjetovanja značajan korak ka unapređenju međusobnog poslovanja i razmjene podataka kako bi osiguranici bili zadovoljni.

"Zajedno sa kolegama iz dva fonda uspjeli smo da simuliramo postojanje jednog šaltera svih fondova i svi korisnici prava mogli su tu da dobiju sve informacije", rekao je Milić ističući da će se i u narednom period organizovati slične aktivnosti.

Gordana Vojvodić iz Federalnog zavoda za mirovinsko-penzijsko i invalidsko osiguranje rekla je da je cilj da se fond približi korisnicima ali i ubrza postupak donošenja rješenja iz oblasti PIO.

Direktor Zavoda za socijalno osiguranje Srbije Zoran Panović rekao je da je ideja da se ubuduće organizuje savjetodavni dan sa kolegama iz Slovenije i Crne Gore.

Do sada je kroz ovakav vid komunikacije sa predstavnicima fondova "prošlo" više od 2.000 građana, koji su dobili odgovore, riješili probleme isplate penzija.

"To je korisna praksa i nastavićemo sa njom", rekao je Panović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik